Kurczak korma

Hinduska kuchnia raczej nie kojarzy się z jedzeniem dla dzieci (no chyba, że to hinduskie dzieci – zapewne nie jedzą nic innego). To danie jest jednak kremowe i delikatne. Z pewnością zachwyci małych smakoszy. Aby ułatwić sobie życie, użyłam gotowego sosu ze słoika. Nie widzę w tym nic złego, zawsze sprawdzam jednak listę składników – powinna być możliwie krótka i nie zawierać żadnego składnika, którego nie umiem zidentyfikować.

kurczak korma

Składniki (6 porcji)

  • 800g filetów z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • Kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • Pęczek kolendry
  • 400g puszka ciecierzycy (najlepiej wybrać gotowaną na parze)
  • Olej rzepakowy
  • Masło
  • 400g słoik sosu korma curry (ja użyłam firmy Patak’s)
  • 400ml puszka mleka kokosowego
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki.
  2. Obierz i pokrój drobno cebulę i imbir, posiekaj kolendrę, odcedź ciecierzycę.
  3. Rozgrzej spory garnek o grubym dnie i wlej sporo oleju.
  4. Do garnka wrzuć mięso, cebulę, imbir, kwiększość kolendry i kawałek masła. Smaż, cały czas mieszając, około 10 minut.
  5. Kiedy podsmażane składniki nabiorą złocistego odcienia, dodaj sos korma, mleko kokosowe, płatki migdałowe, cieciorkę i wiórki kokosowe. Wymieszaj.
  6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj 30 minut pod przykryciem.
  7. Kiedy kurczak będzie gotowy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Każdy może gotować J.Olivera

Zobacz także:

Nuggetsy

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie pomidorowym

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s