Razowe kluski leniwe

Wspaniałe klasyczne danie – nie tylko smaczne, ale banalnie proste i niedrogie. Proponuję zrobić je w zdrowszej wersji – z mąki pełnoziarnistej. Wyjdzie na dobre nie tylko maluchom, ale i wiecznie odchudzającym się mamom.

leniwe

Składniki (4 porcje)

  • 250g tłustego białego sera
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do posypania stolnicy
  • Sól
  • Jajko
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Cukier do podania

Przygotowanie

  1. Zagotuj osoloną wodę w średnim garnku.
  2. Wymieszaj ser z mąką, jajkiem i dużą szczyptą soli.
  3. Stolnicę lub czysty blat oprósz mąką, przełóż ciasto i ulep z niego małe wałeczki.
  4. Pokrój wałeczki z ciasta na mniej więcej centymetrowe kluski.
  5. Wrzucaj kluski do wrzątku i gotuj około 4 minut – aż wypłyną na powierzchnię.
  6. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i podsmażaj 2-3 minuty, aż się zarumieni.
  7. Ugotowane leniwe podawaj z bułką tartą i cukrem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s