Zupa truskawkowa

Wyzwanie – przekonać malucha do zjedzenia obiadu, kiedy za oknem skwar i żar. Pomysł pojawił się przypadkiem i okazał się strzałem w dziesiątkę! Co prawda upały chwilowo nam odpuściły, a truskawki powoli się kończą, ale ta zupa doskonale sprawdzi się o każdej porze roku. Poza sezonem możesz użyć mrożonych truskawek – będzie równie pysznie.

zupa truskawkowa

Składniki (4 porcje)

  • 300g truskawek
  • Jabłko
  • Łyżka syropu z agawy
  • 100g makaronu
  • Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. Umyj truskawki i odszypułkuj je. Jabłko dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  2. Zalej owoce 1l wody i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut – aż owoce będą miękkie.
  3. Dodaj syrop z agawy i wymieszaj.
  4. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Zupę podawaj z makaronem i łyżeczką jogurtu. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s