Zupa marchewkowa z kluseczkami

Ponieważ ostatnio jedynie zupy z makaronem (konkretnie:rosół i pomidorowa) cieszą się uznaniem mojej córci, a wszelkie jarzynowe zupy-kremy są stanowczo odrzucane z nieukrywanym obrzydzeniem, postanowiłam spróbować czegoś innego. Zrobiłam banalnie prostą zupę marchewkową z dodatkiem malutkich kładzionych klusek. I sukces!

marchewkowa

Składniki

  • 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 6 marchewek
  • Sól, biały pieprz

Kluseczki kładzione

  • Jajko
  • Szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki

Przygotowanie

  1. Marchewki dokładnie umyj, obierz i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj do miękkości – 25-30 minut.
  2. Kiedy marchewki będą miękkie – zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.
  3. Ponownie postaw zupę na małym ogniu i przygotuj kluseczki.
  4. Jajko wbij do kubka, dodaj szczyptę soli i rozbełtaj widelcem. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Gotuj do wypłynięcia na powierzchnię..

Smacznego!

Zobacz także:

Zielona zupa

Lekka zupa pomidorowa

Razowe kluski leniwe

 

Reklamy

Jedna myśl nt. „Zupa marchewkowa z kluseczkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s